Gemeente wil schoolgebouw aan Schoolstraat verkopen

Dit item is verlopen op 01-01-2020.
Foto van het schoolgebouw aan de Schoolstraat

Plannen voor multifunctioneel centrum van de baan

De gemeente heeft niet genoeg geschikte huurders gevonden om een multifunctioneel centrum te realiseren in het oude schoolgebouw aan de Schoolstraat in Wierden. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor om het pand te verkopen.

Het college wil het pand verkopen, maar verbindt daar wel een voorwaarde aan. Het perceel heeft op dit moment een maatschappelijke bestemming, en dat wil het college ook zo houden. “Een maatschappelijke bestemming biedt veel mogelijkheden”, aldus wethouder Johan Coes. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een woonzorgcomplex of een kinderdagverblijf, maar ook een culturele of sportieve functie of dienstverlening past binnen een maatschappelijke bestemming. Op deze plek komen in elk geval geen winkels of kantoren, dat past niet binnen het beleid van de gemeente.”

Daarnaast wil het college laten onderzoeken of het haalbaar is om behoud van het pand ook als voorwaarde op te nemen. Het perceel wordt via openbare inschrijving verkocht, zodat iedereen de kans krijgt om het perceel te kopen.

Veelbelovend

Toen basisschool De Touwladder het karakteristieke pand in 2018 verliet, had de gemeente  op deze plek een multifunctioneel centrum voor ogen. De gemeente wilde het gebouw zelf houden, opknappen en de ruimtes in het pand verhuren aan verschillende maatschappelijke organisaties.

De eerste stappen voor de realisatie van een multifunctioneel centrum waren veelbelovend: in het voorjaar van 2018 kwamen inwoners met mooie ideeën en veel organisaties toonden interesse. Na verkennende gesprekken met verschillende organisaties, leek het er in december 2018 op dat een aantal organisaties een eigen plek  zouden krijgen in het voormalige schoolgebouw – met de mogelijkheid om onder te verhuren.

Struikelblok

In het voorjaar van 2019  ging de gemeente met de drie toekomstige huurders in onderhandeling, maar de huurprijs en huurperiode vormden een struikelblok. Ook liepen gesprekken tussen de toekomstige huurders en mogelijke onderhuurders op niets uit. Dat leidde er uiteindelijk toe dat twee van de drie organisaties op zoek gingen naar andere huisvesting.

In september 2019 werd duidelijk dat er nog maar één huurder voor het pand zou zijn. Omdat er ook geen andere kandidaten zijn, trekt het college van B&W de conclusie dat het niet haalbaar is om hier zelf een multifunctioneel centrum te realiseren. Het college van B&W stelt daarom voor om het pand te verkopen. De gemeenteraad neemt hier in december 2019 een beslissing over.

Reacties (0)