Gemeente Wierden wil geen vrachtwagenheffing op A35

Dit item is verlopen op 30-01-2020.

Samen met andere gemeenten en de provincie Overijssel heeft Wierden een zienswijze ingediend.

De gemeente Wierden heeft, samen met andere gemeenten en de provincie Overijssel, een zienswijze ingediend op het besluit om een vrachtwagenheffing in te voeren. Het ministerie wil op Overijsselse de rijkswegen A1, A28, A35 en N50 een vrachtwagenheffing invoeren. De lokale overheden vragen een uitzondering te maken voor de A35 en de N50 omdat zij vanaf die wegen een toename van het vrachtverkeer verwachten op lokale wegen bij de invoering van een vrachtwagenheffing.

“Als de vrachtwagenheffing wordt ingevoerd op de A35 is de kans groot dat er een sluiproute ontstaat die dwars door het dorp Wierden loopt. Dit willen we voorkomen en daarom vragen we de minister nog eens goed te kijken naar de gevolgen van de heffing voor de verschillende wegen en een uitzondering te maken voor de A35”, legt verantwoordelijk wethouder Johan Coes uit.

Steun voor vrachtwagenheffing

De provincie Overijssel en de Overijsselse gemeenten steunen de invoering van een vrachtwagenheffing, dat vrachtverkeer per kilometer laat betalen op de meeste autosnelwegen en enkele N-wegen, om daarmee innovatie en verduurzaming van de transportsector aan te jagen. Ze zetten echter vraagtekens bij de keuze van de wegen in Overijssel waar het kabinet de heffing wil invoeren.

De gemeenten en provincie willen geen vrachtwagenheffing op de N50 Hattem-Emmeloord en A35 Wierden-Azelo, omdat dit onder andere leidt tot een toename van het vrachtverkeer op provinciale en gemeentelijke wegen. Tot 7 augustus 2019 kan iedereen reageren op het wetsvoorstel vrachtwagenheffing. De provincie Overijssel en de Overijsselse gemeenten hebben samen een zienswijze ingediend. “Het is belangrijk dat we samen een signaal afgeven aan minister Van Nieuwenhuizen. Samen sta je sterker”, aldus wethouder Coes.

Gevolgen leefbaarheid en economie

Uitwijkend vrachtverkeer naar provinciale en gemeentelijke wegen is nadelig voor de leefbaarheid, luchtkwaliteit, natuur, verkeersveiligheid en regionale economie. De Overijsselse overheden pleiten er daarom voor de inkomsten uit de vrachtwagenheffing ook te gebruiken om negatieve effecten van uitwijkend vrachtverkeer tegen te gaan, bijvoorbeeld aan maatregelen voor verkeersveiligheid of tegen geluidsoverlast.

Het uitbreiden van het heffingsnetwerk naar Rijks- en provinciale N-wegen heeft niet de voorkeur van de provincie en gemeenten. Heffing op een uitwijkroute voorkomt misschien uitwijk vanaf de snelweg, maar het zorgt ook weer voor nieuwe uitwijk vanaf de N-wegen. Hierdoor kan het vrachtverkeer ook door kernen gaan rijden. Daarnaast kan het uitbreiden van het netwerk met nieuwe wegen de keuze van transportbedrijven voor vestigingsplaatsen negatief beïnvloeden.

Op dit moment is het lastig te voorspellen over welke routes uitgeweken wordt en hoe groot die uitwijk dan is. De provincie Overijssel en gemeenten pleiten daarom voor zorgvuldige monitoring van het verkeer op de potentiële uitwijkroutes, zodat bij onwenselijke effecten het netwerk van vrachtwagenheffing of de heffingstarieven snel en adequate aangepast worden.

Reacties (2)

Door M.Y. Engelsma, 07 08 2019 om 15:33
Graag wil ik mij solidair verklaren met de zienswijze om geen vrachtwagenheffing in te voeren op de A35 en A 50, zoals de provincie Overijssel en de Overijsselse Gemeenten hebben ingediend.
Door Marie Mengerink, 08 08 2019 om 09:44
Ik ben het helemaal eens met de stelling die de gemeente Wierden inneemt. Geen vrachtwagens 'op doorreis' over onze binnenwegen. Zoals afgelopen week, 2 vrachtwagens afgeladen met varkens welke een weg zochten om opnieuw naar de snelweg te komen.