Burgemeester: Het democratische proces moet en kan weer doorgang vinden

Portretfoto van burgemeester Tigchelaar

(Datum: 21 april 2020)

Beste inwoner van de gemeente Wierden,

Dat we in een bijzondere tijd leven, dat weet u inmiddels. Dat merk ik  als persoon, maar ook als burgemeester. Ik word voor grote dilemma’s gesteld, geconfronteerd met vele wisselende emoties en kom in situaties terecht die ik nooit eerder voor mogelijk had gehouden. Afgelopen week was er weer zo’n moment waarvan ik  voor de coronacrisis nooit had gedacht dat ik het als burgemeester zou meemaken: een lege raadszaal bij aanvang van een raadsvergadering!

Op dinsdag 14 april 2020 stond er een speciale gemeenteraadsvergadering op het programma. Samen met de griffier zat ik klaar om de raadsleden te ontvangen in de raadszaal, maar op het aanvangstijdstip keek ik tegen 19 lege stoelen aan waardoor ik de vergadering niet kon openen en deze moest verplaatsen naar donderdag 16 april 2020. Want een raadsvergadering kan pas beginnen, als de helft plus één van de raadsleden aanwezig is. Dit was van te voren afgesproken met de raadsleden. Want de gemeentewet zegt ook, dat een verplaatste vergadering doorgang kan vinden zonder dat een meerderheid van de gemeenteraad aanwezig is. Op die manier konden we donderdag, op anderhalve  meter afstand, met de vijf fractievoorzitters besluiten over een vijftal hamerstukken.

Dat de gemeenteraadsvergadering op deze manier toch doorgang kon vinden, is belangrijk in tijden van crisis. In de eerste weken van de corona-uitbraak bleek vergaderen nog lastig, maar werd de gemeenteraad per brief wekelijks op de hoogte gehouden van de situatie in onze gemeente. Ik ben blij dat we nu een weg hebben gevonden waarin het volledige democratische proces voortgang kan vinden met inachtneming van de richtlijnen. Want hoewel ons hoofd er op dit moment misschien niet altijd naar staat, zijn er ook andere zaken die onze aandacht verdienen.

Vorige week hebben we met de gemeenteraadsleden, de collegeleden en de schaduwfracties geoefend met digitaal vergaderen. Wat we misschien een maand geleden nog niet voor mogelijk hadden gehouden, bleek in 10 minuten gerealiseerd te zijn! Het vraagt wat meer vergaderdiscipline van de raadsleden en de rol van de voorzitter wordt nog belangrijker, maar het biedt perspectief voor de aankomende weken. Uiteraard kunt u als inwoner via internet meekijken en kunt u ook nog steeds gebruik maken van uw recht op inspraak. Hiervoor kunt u zich melden bij de griffier.

We gaan zien hoe de digitale democratie ons bevalt, maar voor nu alvast een compliment aan onze gemeenteraad, de griffier en het college voor hun flexibiliteit. Ons aanpassingsvermogen wordt in deze tijden geregeld op de proef gesteld, maar het is bewonderenswaardig hoe we met elkaar in staat zijn daar mee om te gaan.

Doret Tigchelaar,
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 15 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
e h o p u f o n e t i m o k o