Hulp in tijden van corona

In de gemeente Wierden zijn mooie initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Op deze pagina vindt u een aantal van deze ininitiatieven. Heeft u hulp nodig of kunt u hulp bieden? Kijk dan eens of er een initiatief bij zit dat bij u past. Heeft u een actie opgezet die u graag vermeld zou zien op deze webpagina? Stuur dan een e-mail met informatie naar communicatie@wierden.nl.

Informatie- en verwijscentrum COVID-19

Emotioneel en mentaal vraagt de uitbraak van het nieuwe coronavirus dus ook wat van ons allemaal. Als u op zoek bent naar hulp of informatie hoe je met de emotionele belasting om kunt gaan, dan is het niet altijd duidelijk bij wie of waar je terecht kunt. Daarom is er één loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Hulplijn Evenmens en de Welle

Heeft u door de coronamaatregelen behoefte aan hulp bij de boodschappen of andere praktische ondersteuning? Voelt u zich eenzaam en wilt u een praatje maken of uw zorgen uiten? Bel dan de telefonische hulplijn! Stichting Evenmens, Stichting de Welle, medewerkers van woningcorporatie Reggewoon en diverse vrijwilligers uit de gemeente Wierden bieden u graag een luisterend oor en helpen u waar nodig. Voor meer informatie zie:

Enter helpt Enter

Enter helpt Enter is een initiatief van de gezamenlijke Enterse kerken. Zij willen en kunnen helpen in deze moeilijke tijden. U kunt daarbij bijvoorbeeld denkn aan hulp bij boodschappen doen, hond uitlaten, iets op de post doen of gewoon een luisterend oor voor een praatje. Voor meer informatie zie:

Coronahulp WierdenDoet

Inwoners van de gemeente Wierden die hulpbehoevend zijn of juist graag iets voor een ander willen doen, kunnen terecht in de speciale Facebookgroep 'Coronahulp Wierden Doet'. De Facebookgroep is opgezet door WierdenDoet!, onderdeel van Stichting De Welle. Via de facebookgroep brengen zij vraag en aanbod bij elkaar. Voor meer informatie zie: 

Hulp voor mensen met een beperking

MEE is er voor mensen met een beperking of kwetsbaarheid, óók nu in deze tijden van corona. Vind je het lastig om te begrijpen wat er nu allemaal gebeurt? Wat het voor jou betekent? Voel jij je onzeker of eenzaam omdat je nu minder contact hebt met andere mensen? Heb je hulp of ondersteuning nodig, maar weet je niet waar je moet zijn? De consulenten van MEE staan telefonisch voor je klaar om je informatie, advies of ondersteuning te geven. Ze helpen je verder. Of vertellen je waar je moet zijn. 

Activiteiten en steun voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers hebben nu alle reden om zich extra zorgen te maken over hun gezinslid dat extra zorg vraagt. Omdat reguliere activiteiten om jonge mantelzorgers te ondersteunen nu geen doorgang vinden, kunnen jonge mantelzorgers deelnemen aan de digitale activiteit: “FLASH!”. Daarnaast proberen de consulenten van Evenmens de jongeren zo goed mogelijk digitaal te ondersteunen.

Wil jij je inzetten voor jonge mantelzorgers? Misschien via beeldbellen of skype samen een spelletje spelen, samen een boek lezen of gezellig kletsen. Neem dan eens contact op met Evenmens. 

Maatschappelijk werk Avedan

Zit je ergens mee en wil je erover praten? Bijvoorbeeld over eenzaamheid, stress, rouwverwerking, echtscheiding en relaties, opvoeding, of schulden? Of weet je niet hoe je iets moet oplossen? Vertel het aan de maatschappelijk werker van Avedan. 

Helpdesk voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een WhatsApp Hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van de maatregelen rond het coronavirus. Zij vormen een risico voor zichzelf en voor anderen. De WhatsApp Hulplijn is bereikbaar in (vooralsnog) het Turks (via 06 48158053) en in het Marokkaans Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06 48158055. Kijk op de website van het Rode Kruis voor meer informatie.

Vrijwilligers met medische achtergrond (Corona Actiecomité Statushouders, CAS) hebben een telefonische helpdesk ingericht voor asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerden die Arabisch of Tigrinya spreken. Deze helpdesk is van maandag tot vrijdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur beschikbaar voor vragen over Corona, via telefoonnummer 085-5808800. GGD Gelderland Zuid stelt zich beschikbaar als achterwacht. De telefonische helpdesk heeft ook een facebook pagina: CAS Help Desk. 

Mogelijk volgt uitbreiding naar andere talen, zoals Farsi.

Tekening of kaartje voor mensen die er behoefte aan hebben

Wilt u graag iets betekenen voor een ander? Maak dan een tekening, kleurplaat en/of stuur gewoon een kaartje naar het Jongerenwerk van De Welle. Zij zullen dan zorgen dat deze terecht komen bij de personen die dit juist nu zo hard nodig hebben. Voor meer informatie zie:

Steun lokale ondernemers

Wilt u onze lokale ondernemers steunen maar weet u niet goed hoe? Kijk dan op de volgende website:

Samen Sterk: advies voor ondernemers en zzp'ers

De Werkgeverskring Wierden heeft aan de Wierdense ondernemer Ard Heuten (www.inspirationbuilders.nl) gevraagd om zijn kennis en ervaring als organisatie- en ondernemersadviseur in te zetten voor de ondernemers in de Gemeente Wierden. U kunt kosteloos een gesprek (Corona-proof) plannen. Dit aanbod geldt voor alle ondernemers uit de Gemeente Wierden, dus niet alleen voor leden van de Werkgeverskring, maar ook voor de winkeliers, ZZP-ers en alle andere zelfstandigen.